Skip to main content

Archieven: Afdelingen

Muziekgroep Torkest

Muziek is de taal van de wereld… Daarom beschikken De Uiltjes over een eigen muziekgroep. Deze begeleid de verschillende dansgroepen op de repetities, de optredens en de festivalreizen, maar heeft ook zijn eigen repertorium.

De muziekgroep van De Uiltjes werd opgericht door Leo Vervloet (mede stichter van de groep) en hij bouwde ook zelf instrumenten, zoals de vlier, de hommel, een draailier en een klompviool. De Uiltjes zijn trots dat zij altijd kunnen rekenen op hun eigen ‘live’ orkest. Zij spelen authentieke Vlaamse volksmuziek en eigen bewerkingen op ieders niveau en tempo.

Dit alles onder het deskundige oor van een enthousiaste jonge, ervaren orkestleider. Iedere muzikant en elk instrument is bij ons welkom.

Wie wil met ons komen musiceren? Op zondagvoormiddag van 10.00 uur tot 12.00 uur in de Wilgehoeve.

Contact: Seppe van Lent
torkest@deuiltjes.be

Kantklossers Florreke

Wij zijn een groep hobby-kantklossers. Enkele tientallen jaren geleden opgestart binnen de volkskunstgroep De Uiltjes te Ekeren door “tante” Flor Coeck. Tante Flor is enkele jaren geleden overleden en toen kreeg ons groepje de naam “Florreke”.

Iedere zaterdagmorgen tussen 9u30 en 12u30 kan je ons vinden in de Wilgenhoeve te Ekeren. Daar zijn we dan met ons achten aan de slag. We zijn geen lesgroep. We helpen elkaar en klossen ieder op ons eigen tempo en niveau. Wie professionele begeleiding wil of een nieuwe kantsoort wil aanleren kan daarvoor terecht bij enkele groepsleden die een monitoren-diploma op zak hebben.

Niemand te vinden in de hoeve op zaterdagmorgen? Dan zijn we waarschijnlijk op stap. Een handwerktentoonstelling, een kantklosmuseum, een kantmarkt? iedere gelegenheid is goed om eropuit te gaan. De reisverslagen verschijnen in de Oehoe, het maandblad van De Uiltjes.

Wil je ons een bezoekje brengen? Dat kan. Stuur even een mailtje naar florreke@deuiltjes.be. Of stap gewoon eens binnen!

Bezoek ook eens: http://florreke.wordpress.com

Kinder- en Jeugdgroep Pagadderke

In de schoot van de Volkskunstgroep De Uiltjes werd in 1983 de Kinder- en Jeugdgroep Pagadderke opgericht. Doel is er voor te zorgen dat ook kinderen en jongeren hun favoriete hobby kunnen uitoefenen. Deze groep is opgesplitst in 2 leeftijdsgroepen zoals de naam het al stelt.

Kindergroep

Vanaf de leeftijd van 5 jaar zijn de kinderen op onze wekelijkse repetities welkom. Spelenderwijs worden danspassen aangeleerd en door herhaling leren de allerkleinsten al snel eenvoudige dansjes. Verder in het jaar wordt er verder gebouwd op wat de kinderen reeds kennen en wordt alles aan elkaar gemaakt tot grotere en moeilijkere dansen, uiteraard nog steeds aangepast aan hun leeftijd. Tot de leeftijd van 10 jaar blijven de kinderen in de kindergroep, waar ze zich meer dan thuis voelen onder een deskundige leiding van Diane, Frauke, en Silke. Is uw kind ook een zonnetje in huis dat graag danst en met andere kinderen optrekt, kom dan bij ons langs en laat het vrijblijvend mee deelnemen aan enkele repetities. Iedereen is bij ons welkom!!

Jeugdgroep

Zodra de kinderen in het komende dansseizoen 11 jaar worden gaan ze over naar de jeugdgroep. Tot de leeftijd van 16 jaar dansen ze samen onder leiding van Frauke. Hier gaat er meer aandacht geschonken worden aan het totaalpakket van dansen, passen, houding, figuren, beleving, opbouw van het programma, samenwerking, enz. Ook hier wordt op de wekelijkse repetities hard gewerkt maar toch met een vleugje humor zodat het voor iedereen een leuke en ontspannende hobby blijft.

Repetitiemomenten

De beide leeftijdsgroepen repeteren op zondagochtend van 10 tot 12 uur. Uiteraard wordt er een pauze ingelast om terug op krachten te komen, maar ook om te spelen en elkaar verhalen te vertellen van de voorbije week!!

Ontspanningsmomenten

Omdat we het belangrijk vinden dat de kinderen elkaar goed leren kennen en vriendschappen kunnen opbouwen, hechten we ook belang aan een aantal nevenactiviteiten. Samen dansen kan alleen maar goed gaan wanneer kinderen ook samen kunnen ontspannen en elkaar op andere wijze leren kennen. Daarom organiseren we een aantal vrije activiteiten zoals schaatsen, een boswandeling, een Pagadderweekend, een Sinterklaasfeest, …

Optredens

Omdat er regelmatig optredens in het vooruitzicht staan is het zinvol om wekelijks te komen repeteren, er samen te staan en niet de ontbrekende schakel in de ploeg te zijn. De Pagadder optredens op in zowel verzorgingstehuizen als op schoolfeesten en grote binnenlandse Folklorefestivals. Op deze optredens kunnen zij veel podiumervaring opdoen en krijgen ze het jaarprogramma onder de knie om uiteindelijk in de grote vakantie op buitenlandse podia hun kunnen te laten zien aan het grote publiek!

Buitenlandse optredens

Pagadders nemen bijna jaarlijks deel aan een buitenlands festival waar zij met groot en klein hun gechoreografeerd jaarprogramma tonen aan het grote publiek. Deze buitenlandse festivals worden steeds met succes afgewerkt en vormen de kers op de taart voor een gans jaar samen dansen. Wekelijkse dansrepetities. Zowel de Kinder- als de Jeugdgroep repeteren:

  • elke zondag van 10:00 tot 12:00 uur
  • “Wilgehoeve” – Wilgehoevestraat 79 te 2180 Ekeren

Coördinatie en dansleiding

Diane
0472/22.87.87
pagadderke@deuiltjes.be

Frauke
0473/87 07 85
pagadderke@deuiltjes.be

Silke
0472/91 26 97
pagadderke@deuiltjes.be

Dansgroep De Uiltjes

Programma

We brengen steeds een gevarieerd programma van zowel traditionele Vlaamse volksdansen als nieuwe creaties. Vele hiervan zijn door de groep zelf gemaakt en zijn gebaseerd op traditionele passen en houdingen. Het zijn vooral levendige figuurdansen die de vroegere Vlaamse levenswijze en ambachten beschrijven en uitbeelden, zo dansen we o.a. dorpskermis, kleermakers, bruiloftsdans en seizoenarbeiders.

Kledij

Bij de uitvoering van de dansen gebruiken we ook vaak attributen als bezems, doeken, stelten, ? We wisselen ook vaak van kledij. Deze klederen zijn allemaal handgemaakt naar authentieke voorbeelden uit die tijd. Voor de jongens wordt gekozen tussen de kledij die wij “boer” noemen, een boerenhemd, bollekeszakdoek en een kniebroek, “Tijl”, en “landelijk”, een wit hemd met een rood vestje. Voor de meisjes wordt gekozen tussen “boer”, een gekleurde rok met schort, een zwart jak en een bollekeszakdoek, “Nele”, dit hoort bij de Tijl-kledij van de jongens, de basis is dezelfde als “boer” maar er wordt een geborduurde sierschort en een opgesteven witte kap op gedragen, of, een laatste kledij, draaiende winden, met een wijde zwarte rok.